מרק קישואים קרמי

מרק קרמי וריחני, על בסיס קישואים! כמה פשוט ככה טעים!
מרק מעולה וטעים מקישואים שחר סמיט

מרק קישואים קרמי

יש בקישוא משהו כזה מעייף, סתמי כזה…

אפילו השם לו מעורר איזה פיהוק…

אבל באמת, זהו ירק מופלא איך שלא תסתכלו!

במטבח הוא שימושי ורב תכליתי כל כך:

לתבשיל, להקפצה, למרק, למילוי (קישואים עגולים),לקציצות, לאנטיפסטי, לפשטידה ואפילו כממרח.

מבושל וגם חי – הוא טעים, קל להכנה, מהיר לבישול וזמין כל השנה.

הוא משתלב בהמון מאכלים וגם יכול להיות שחקן ראשי במנה. ויש לו חלק חשוב מאד בשמירה על אורח חיים בריא ותזונה טבעית וטובה.

אם מתמזל מזלכם ותפגשו עוד זנים, כמו הזוקיני, הקישוא הצהוב או זה עם הפסים – אז תוכלו רק מהם להכין תבנית יפיפיה של קישואים אפויים.

ומה הוא צופן בחובו מבחינה תזונתית?

לקישוא ערך הקלורי נמוך ביותר, אך בתוכו שלל ערכים אחרים וטובים. על תוותרו על הקליפה שלו! היא מלאת פיגמנטים (חומרי הצבע של הטבע) ומכילה סיבים תזונתיים (פשוט מקרצפים אותה היטב).

יש בקישוא מנה יפה של חומצה פולית, שחשובה מאד למערכת העצבים, לשימור רמות אנרגיה ולהגנה על הלב וכלי הדם, ומגנה גם על התאים שלנו מפני שינויים שעלולים לגרום לסרטן. חומצה פולית משמעותית ביותר בזמן ההריון – כשתאי העובר מתחלקים בקצב מהיר במיוחד. שילוב קישואים, בתפריט היומי, לפני ובעת ההריון יכולה להיות מצויינת גם להספקת רכיבים תזונתיים וגם כמזון קל ונייטרלי.

בקישואי הזוקיני, הכהים והטעימים, יש כמות טובה של כלורופיל ונוגדי חמצון חיוניים, כמו הלוטאין והבטאקרוטן – שגם הם שומרים על הגוף מפני תהליכים סרטניים וחימצוניים ומאטים את הזדקנו התאים.

קישואים הם מקור לאשלגן – מינרל חשוב שמסייע בהורדת לחץ הדם ויש לו גם תפקידים בשימור מסת העצם וחוזקה.

נוכל למצוא בקישוא גם מגנזיום, מהמינרלים החסרים ביותר בתזונה המערבית – שיש לו תפקיד מפתח שמירה על פעילות השרירים, בריאות הלב, כלי הדם, העצמות ומשתתף בכ 300 פעולות שונות וחיוניות.

יש בו, בקישוא, גם ויטמין C, שאפשר להרוויח במיוחד אם אוכלים את הקישוא חי. כמו בסלט המצויין הזה:  סלט קינואה ירוק .

תקבלו ממנו גם ויטמין A ועוד כמויות קטנות של מינרלים כמו אבץ, ברזל וזרחן.

 

קישואים תמיד יש לי במקרר, ותמיד הכנתי מהם המון דברים מצויינים.

אבל אף פעם לא הכנתי מרק מקישואים.

עד שפגשתי את המתכון הזה, מרק קישואים היה נראה לי חיוור ומשעמם…

אבל על אפרת, מהבלוג "אז מה את עושה כל היום", אני סומכת בעיניים עצומות. והיא לקחה את המתכון הזה מאוטולנגי – ואני מביאה את הדבר בשם אומרו (כמעט… יש כאן בכל זאת כמה שינויים שלי):

מרק קישואים קרמי

מצרכים:

  • 2-3 כפות שמן זית
  • 2 בצלים גדולים (לבן וסגול או 2 לבנים) פרוסים לטבעות
  • 8 קישואים/זוקיני (או משניהם), מקורצפים היטב, לא קלופים, חתוכים לקוביות גסות.
  • חצי דלורית בינונית מקולפת ונקייה (אפשר גם דלעת/ בטטה /ארטישוק ירושלמי/תפו"א)
  • 4-5 כוסות מים
  • תבלינים (זה סוד הקסם של המרק הזה! תנסו לתבל היטב ומגוון וייצא לכם מרק משגע!)
  • ¼ כפית כורכום
  • ¼ כפית כמון
  • ½ כפית חוויג'
  • ¼ כפית קינמון
  • כפית דבש – לא חובה
  • 3 או 4 שיני שום כתושות
  • 3-4 גבעולי שמיר קצוצים
  • מלח ופלפל שחור – לפי הטעם

הכנה:

  1. לחמם שמן הזית בסיר גדול ומטגנים-מאדים קלות את טבעות הבצל, כ 5 דקות, עד שמתרככים.
  2. כשהבצל מאודה מוסיפים את התבלינים ומערבבים למשך דקה, כדי "לפתוח" אותם.
  3. וכשהבית מתמלא בניחוחות הבישול…
  4. להוסיף את קוביות הקישואים והדלורית – ולערבב היטב שיצופו בכל הטעמים.
  5. להוסיף מים רותחים עד גובה הירקות לערך ולהביא לרתיחה.
  6. להנמיך את האש ולבשל כ 3/4 שעה – עד שהירקות ממש רכים.
  7. מוסיפים את השמיר הקצוץ ומשאירים ממנו קצת לקישוט
  8. סוגרים את האש – וטוחנים עם בלנדר מוט לקבלת מרקם חלק וקרמי.
  9. לטעום ולתקן תיבול
  10. לפזר שמיר קצוץ מעל, למזוג לצלחת עמוקה ולברך על החורף שמתחיל לו עכשיו…

גיוונים אפשריים שניסיתי:

  • לשלב חצי סלסלת פטריות חתוכות. בשלב אידוי הבצל.
  • קולורבי, כחלק מקוביות הירקות, הולך גם נהדר.
  • אפשר לפני טחינת הירקות להוציא חלק ולשמור – ולהכניס אל המרק הטחון כדי שיהיה גם מה ללעוס.
  • 1/3 כוס גריסי פנינה עשו כאן עבודה מעולה ליצירת מרק ממש משביע. לשלב בשלב קוביות הירקות ולטחון עם כל המרק.
  • הערה חשובה: אם מוסיפים גריסים או משלבים בטטה או תפו"א ירושלמי או רגיל – המרק הופך ממרק ירקות קליל למרק יותר פחמימתי! ולהתייחס אל קערה כחצי מנת פחמימה.
סלט לוביה

סלט לוביה צבעוני

לוביה – עם עין שחורה ובלי עין רעה… קטנית מעולה, לבישול, להנבטה וכמובן לשיפור והטבת התזונה. משתלבת מקסים בתבשילים וסלטים, וכאן תמצאו מתכון קליל וצבעוני

קרא עוד »

אהבת?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

כתבי תגובה

4 תגובות

  1. מרים הגב

    לגבי המתכון של המרק קישואים
    רציתי להציע שדרוג:
    אני מכינה את המרק הזה הרבה,
    ומוסיפה לו 2 מלפפונים
    זה נשמע מוזר לבשל מלפפון, אבל זה ממש מוסיף.
    אח"כ טוחנים את המרק ולא רואים את המלפפון
    במקום הדלורית לשים 2 מלפפונים
    ומלא שמיר

    • שחר סמיט הגב

      תודה רבה מרים!
      איזה רעיון מיוחד!!!!
      אף פעם לא בשלתי מלפפון…
      מודה שזה באמת נשמע מוזר.
      אבל כמו שאני אוכלת דלורית וקישואים לא מבושלים. וזה באמת טעים!!! אפילו שזה מוזר…
      אז משוכנעת שגם לבשל ירקות שלא חשבתי עליהם כמתאימים לבישול
      זה אפשרי לחלוטין!

      כשיחזור החורף – אנסה.
      בנתיים בקיץ החם שלנו – מרקים אצלי מחוץ לתפריט 🙂

      תודה רבה על הצעתך!

      שחר

  2. מור קונפורטי הגב

    וואו, המרק יצא מושלם!! הוא באמת קרמי וזה מהמם, הוספתי גריסים, שהורגשו גם לאחר הטחינה והוסיפו למרקם. לפני ההגשה סחטתי קצת לימון וזה ממש שדרג.
    תודה רבה על המתכון! הוא הולך להיות קבוע אצלי החורף

השארת תגובה

בואי,
תבחרי מתנה!

גלילה לראש העמוד

איך להתגבר על אוכל מפתה

איך להתגבר על אוכל מפתה

איך להפסיק ליפול למתוקים ולפחמימות? מלאי את הפרטים ואשלח לך את ההדרכה שלי: איך לעמוד מול פיתויים

אני מאשרת קבלת מיילים בהמשך.

מתנה - רשימת הקניות

רשימת הקניות שתסדר עבורך את הקניות הבאות – בלב שקט שהכל בריא ומזין!

מתנה - המזונות שיעזרו לך לרדת במשקל

המזונות שיעזרו לך לרדת במשקל

אני מאשרת קבלת מיילים בהמשך.

דילוג לתוכן