קמח כוסמין מלא

כוסמין עדיף על חיטה? חייב כוסמין מלא או 80% טוב גם? ומה עם כוסמין לבן? כל התשובות החשובות - כאן!
כוסמין מלא שחר סמיט הרזייה בריאה

קמח כוסמין מלא

כוסמין. הוא כבר מזמן מעין שם קוד לתזונה בריאה.
כל מאפה שמכבד את עצמו מתהדר בקמח כוסמין
וכל אופה שמחזיקה מעצמה מחזיקה במטבח כוסמין.

האם הוא יותר בריא מחיטה? עדיף מלא או גם 80% זה טוב? ומה לגבי כוסמין לבן?

קמח כוסמין מאד פופולארי בשנים האחרונות ונכנס לתודעה כרכיב בריא בתזונה.
והרבה נשים שואלות על קמח כוסמין מלא, לבן, 80%, 70% ומה האחוזים האלו אומרים באמת…

אז בואו נעשה בזה סדר. אני אסביר ה-כ-ל.

כלומר כל מה שחשוב שתדעי על קמח כוסמין, בתכל'ס
(וגם בכלל על קמחים מלאים)

נתחיל:

מה זה כוסמין?

  • כוסמין הוא דגן. אחד מ 5 מיני דגן שמוזכרים בתורה. והוא מכיל גלוטן.
    כן, כן! כוסמין מכיל גלוטן!
    ולפני שנמשיך – כדי שלא נתבלבל:
    כוסמין זה לא כוסמת!
    שהיא מבחינה בוטנית בכלל קטנית
    (והיא אגב, לא מכילה גלוטן. ויש באתר מתכונים שונים וטעימים עם כוסמת).
  • כוסמין דומה במראה ובהרכב לחיטה ולשיפון,
    כי כאמור הוא אחד ממיני הדגן, כמותם.
    כוסמין גדל כמו חיטה, כשיבולת ובתוכה גרגרים,
    שמהם מפיקים קמח. את קמח הכוסמין.
    (אפשר למצוא גם גרגרי כוסמין שלמים בחניות טבע
    ותבלינים. הם דומים לגרגרי החיטה ואפשר לבשל אותם
    ולשלב בחמין, כבסיס לתבשיל וכד')

 

האם הכוסמין עדיף על פני חיטה?
יש הבדלים מסויימים בהרכב וערכי החיטה והכוסמין.

  • כמות החלבון – אמנם לא הרבה אבל עדין הכוסמין
    המלא מכיל אחוזי חלבון קצת יותר גבוהים,
    בהשוואה לחיטה מלאה. ובפרט מול השיפון המלא
    (שמכיל כ 8% חלבון לעומת כ 14% בכוסמין המלא).
  • הרכב הגלוטן – גלוטן הוא חלבון שקיים בדגנים מסויימים ובינהם הכוסמין.
    אז יש בכוסמין גלוטן בהרכב מעט שונה מזה שבחיטה.
    כמות הגלוטן כמעט וזהה אך היחס של מרכיבי הגלוטן שונה.
    מה שהופך את הכוסמין לכנראה יותר קל לעיכול
    ופחות אלרגני ולכן מתאים לכאלו שחיטה
    לא עושה להם טוב במעי.
    חשוב להדגיש שכוסמין, מלא או לבן,
    כמובן לא מתאים לחולי צליאק.
    יתרון נוסף של הרכב גלוטן שונה הופך
    את הכוסמין לאוורירי ונח לשימוש באפיה.
  • יותר מינרלים – בכוסמין יש תכולת מינרלים קצת
    יותר עשירה בהשוואה לקמח חיטה.
    כמויות הברזל, האבץ והזרחן מעט יותר גבוהות.
    וזה נחמד. אבל לא משמעותי באופן דרסטי.
  • פחות חומצה פיטית –  בכוסמין יש פחות חומצה פיטית
    (מרכיב צמחי שנמצא בדגנים, זרעים וקטניות
    ומפריע לספיגת מינרלים שונים).
    הנוכחות המופחתת שלו בכוסמין
    מאפשרת למינרלים שבדגן להספג יותר טוב.
  • קליפה יותר קשה – קליפת הכוסמין קשה יותר,
    מה שהופך את הפקת הקמח ליותר מסובכת
    ולכן גם יותר יקרה (שזה בטח לא יתרון…)
    ומצד שני נותן לכוסמין יתרון בפני מזיקים
    ולכן הגידול שלו מצריך פחות חומרי הדברה.

 

מה זה קמח כוסמין מלא וקמח מלא בכלל?

  • הגרגרים של הכוסמין, כמו כל גרגרי הדגנים,
    מורכבים מ: קליפה, נבט וגרעין.
    זו הצורה השלמה, הטבעית, ככה הם נבראו וככה הם גדלים.
    כשמפיקים קמח כוסמין (וכל קמח, אגב) מהגרגר בשלמותו, על כל חלקיו, מתקבל קמח מלא!
    כלומר קמח שמופק ממלוא הרכיבים.
    וזה הקמח הכי טוב, טבעי ומשובח.

למה?

  • כי הוא מכיל את כל החלקים של הגרגר, עם כל הערכים התזונתיים והסיבים.
    ולא רק את הגרעין, שמכיל פחמימות פשוטות ועמילנים (וזה למעשה הקמח הלבן).
    אכילה של קמחים לבנים גוררת עליה חדה של רמות הסוכר בדם, בגלל שאין סיבים שיאזנו אותן!
    העלייה הזו פוגעת באיזונים עדינים וחשובים של הגוף, פוגמת בבריאות וכמובן מפריעה גם לירידה במשקל.
  • לכן חשוב לאכול דגנים, מכל סוג, בצורתם המלאה.
  • ולכן בתוכנית "בריאה" – להרזיה בריאה אנחנו שמות דגש על איכות המזון, על מה הוא מכיל בתוכו
    ומה הוא עושה בגוף, איך הגוף והמח שלך מגיב אליו!
    יש השפעות משמעותיות לסוכר ופחמימות פשוטות על הגוף, על הרעב והשובע ועל החשק למתוק!
    ומי שרוצה לאכול נכון ולרדת במשקל חייבת להכיר את ההשפעות האלו
    בתוכנית "בריאה" אנחנו אוכלות דגנים מלאים כחלק מהתזונה הנכונה והמתאימה
    לאיזון חשק למתוק, ליצירת שובע ולעידוד הרזייה.

 

  • מה זה קמח 80%? והאם הוא מומלץ?
    בשביל לענות על השאלה הזו צריך להבין איך מיצרים קמח מלא?
  • אפשר להפיק קמח (כוסמין ובכלל) מלא בכמה צורות:
    • טחינת ריחיים – הגרגר נטחן בשלמותו בצורה מסורתית ששומרת על הכי הרבה ערכים תזונתיים.
    • טחינה רגילה – הגרגר נטחן בשלמותו בטחנות קמח בצורות תעשיתיות מודרניות.
    • קמח מלא בהרכבה – מפרידים את הגרגר לחלקיו השונים. טוחנים כל חלק בנפרד ואחר כך מרכיבים.
      וככה אפשר לייצר בחזרה קמח מלא או קמחים באחוזי מלאות שונים.
      אם יוחזרו למיכל ההרכבה  70% מהקליפה והנבט זה יהיה קמח 70% מלא, אם יוחזרו 50%, אז 50% מלא. וככה בכל אחוז בערך.
      למה בערך? כי כשמפרידים ושוב מרכיבים זה אף פעם לא כמו שיש בטבע וכמו שהקב"ה ברא.
      מי שרוצה לאכול בריא ולקבל את מקסימום הערכים התזונתיים,
      כדי לדאוג לצרכים האמיתיים של הגוף –
      שתבחר לשלב בתזונה שלה  דגנים מלאים, קמחים מלאים באמת ולא פחות.

 

  • לסיכום:
  1. כוסמין דומה לחיטה. הוא מכיל גלוטן, בהרכב מעט שונה מבחינת החלבון,
    ויש לו ערכים מינרליים וחלבוניים קצת יותר טובים.
    הוא נחשב לקל יותר לעיכול, פחות אלרגני וליותר אוורירי יותר בשימוש באפייה.
  2. קמח כוסמין לבן שווה ערך לכל הקמחים הלבנים האחרים.
    עדיף קמח חיטה מלאה על פני קמח לבן של כוסמין.
  3. אם רוצים להרוויח את התועלת התזונתית של קמח כוסמין, בוחרים כוסמין מלא.
  4. הכי משובח זה קמח מלא מטחינת ריחיים. אבל גם מלא רגיל זה מעולה.
  5. קמחי כוסמין 80% ושאר אחוזים – יש בהם פחות ערכים מקמח 100%,
    ויותר ערכים מקמח לבן. אם הברירה לבחור בין לבן לקמח 70% אז ברור מה מומלץ.
    ואם בין 70% לקמח מלא?
    אז גם כאן התשובה חד משמעית מבחינה תזונתית.
    קמח מלא יותר עדיף.
  6. אז למה בכלל מייצרים כאלו קמחים? קמחי 80% וכו'?
    בדיוק מהסיבה שמייצרים קמחים לבנים!
    כי יש להם ביקוש.
    הציבור אוהב ורוצה אותם! כשיש מי שקונה יהיה גם מי שמיצר.
    התעשייה מספקת כדי למכור למי שרוצה לקנות.
    בנוסף קמחים לבנים הם בעלי חיי מדף ארוכים יותר,
    מה שמאד אהוב על התעשיה. וזו עוד סיבה לייצר אותם.
  7. איזה כוסמין מלא מומלץ לקנות? יש הבדלים בתוצאות המאפים
    מקמחים של מותגים שונים.
    אני אוהבת את קמח "מדליה" ואת "נפלאות" וגם את "קמח הארץ".
    אני קונה תמיד קמח שנשמר בקרור או בוואקום ולא מצריך ניפוי.
    ההמלצה שלי היא להתחיל לנסות
    ולהתנסות ולמצוא מה מתאים לך ועובד לך הכי טוב.
  8. רוצה להתחיל להכניס כוסמין מלא לתפריט?
    תתחילי להחליף את הקמח הנוכחי בקמח מלא כוסמין.
    את יכולה להתחיל בלהמיר רק חלק מהקמח ובכל פעם תחליפי עוד קצת.
  9. וקבלי מתכון מצויין שמצליח תמיד – לבצק לחמניות מקמח מלא כוסמין.
  10. ועוד משהו מתוק לסיום: מתכון לעוגת שוקולד רכה וטעימה מקמח כוסמין מלא שגם ילדים אוהבים.
    (יש לי עוד כל מיני מתכונים טובים עם כוסמין מלא תוכלי למצוא כאן, באתר, בלשונית המתכונים)

_________________________________________________

מוזמנת להצטרף אליי לתוכנית "בריאה" הקרובה
תוכנית ליווי דיגיטאלית להרזיה בריאה
לנשים ואמהות עסוקות.

תצליחי לאכול בריא וטעים,
להפסיק ליפול על מתוקים ופחמימות
לרדת במשקל ולהרגיש טוב, עם הגוף שלך –
בלי לרעוב ובלי לבזבז שעות במטבח,
עם מתכונים מעולים וקלים
ועם ליווי מקצועי עוטף ותמיכה מלאה בקבוצה
והכל מהבית שלך, בנוחות ובזמן שלך.

כל הפרטים כאן:
תוכנית "בריאה"  הקרובה

שיהיה לבריאות! ורק טוב!
אם לא עניתי על הכל או שיש לך עוד שאלות – אני כאן!!!
מוזמנת להגיב ולשאול!

 

שחר

אהבת?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

כתבי תגובה

16 תגובות

  1. לאה רייך הגב

    האם מאפים מקמח כוסמין מלא מותר לסכרתיים?

    • שחר סמיט הגב

      שלום לאה יקרה.
      ממליצה להתייעץ עם אשת המקצוע שמלווה אותך.
      למי שסובלת מסכרת צריכה להיות הכוונה אישית בהתאם לתפריט הכללי
      ואכילת קמחים ופחמימות גם מלאים ובריאים צריכים להיות בהסתכלות והתייחסות לתפריט כולו וכחלק מתזונה מאוזנת ומאזנת.
      לבריאות

  2. דבי הגב

    ערב טוב!
    מה זה קמח כוסמין בהיר? הוא מלא או לא?
    תודה ושבת שלום!

    • שחר סמיט הגב

      שלום דבי,
      לרןב המילה בהיר מתייחסת לקמחים לבנים או 80%.

      בכל מקרה תמיד תקראי את הרכיבים של המוצר.
      על פי חוק חייב להיות כתוב שם האם הקמח מלא או רק 80 אחוז או לבן

      לבריאות,
      שחר

  3. סוזנה הגב

    שאלה חשובהף האם לחם כוסמין משמין? כמו לחם אחר?

    • שחר סמיט הגב

      שלום סוזנה,

      לחם כוסמין לא משמין בדיוק כמו ששאר הלחמים לא משמינים.
      הכל שאלה של מינון, שילובים וזמני האכילה.
      כמה את אוכלת, עם מה את משלבת את הלחם ומתי את אוכלת אותו.
      זה יקבע האם תעלי במשקל או לא.

      בתוכניות ההרזיה שלי המשתתפות אוכלות לחם ומרזות.
      כך שהעניין הוא לא הלחם אלא איך, כמה ומתי את אוכלת אותו.

      אם את רוצה לגלות את סודות ההרזיה הבריאה
      לאכול טעים ופשוט ולהנות מהאוכל שלך ולרדת במשקל –
      מוזמנת להצטרף לתוכנית ההרזיה שלי "בריאה" –
      ולאכול גם לחם איכותי ולרזות בצורה בריאה.
      מצרפת לך כאן פרטים לתוכנית הקרובה כולל מבצע:
      https://shachar-teva.ravpage.co.il/briha_21

      בכל שאלה מוזמנת לכתוב לי ואענה בשמחה רבה!

      שחר

  4. יובל הגב

    היי, קודם כל תודה על כל הפירוט. שנית, אין כל הבדל בין קמח כוסמין לבן לקמח חיטה לבן? הדבר לא מסתדר לי. אפילו מבחינת נסיון והרגשה. הרבה שיש להם בעיות בבטן, קמח כוסמין לבן היה טוב להם כשחיטה רגיל ממש לא. אשמח להבהרה בנקודה הזו אם אפשר בבקשה.
    תודה 🙁

    • שחר סמיט הגב

      שלום יובל,

      שאלתך מעניינת.
      בוודאי שיש הבדל. כי שיש הבדל בין החיטה והכוסמין. כתבתי במאמר שיש הבדל בהרכב התזונתי
      וכן לגבי הרכב הגלוטן.
      מה שמתכוונת שאין הבדל בין כוסמין לבן לחיטה לבנה – זה לעניין הערך הגליקמי (כלומר עליית הסוכר בדם)
      והאפקט הפחמימתי על הגוף ובפרט לעניין הרזייה.

      מקווה שזה יותר ברור 🙂
      לבריאות יקירה.
      שחר

  5. מרגו עוזירי הגב

    האם קמח כוסמין מתנהג אותו הדבר באפיה❓
    כמו קמח לבן רגיל❓

    • שחר סמיט הגב

      שלום מרגו,
      קמח כוסמין מלא לא דומה לקמח לבן ולכן גם לא ממש "מתנהג" כמוהו באפיה.
      הוא מכיל יותר סיבים וזה כבר הבדל חשוב.
      אבל הוא נהדר בעוגות ועוגיות ומאפים.
      תנסי! לבריאות!

  6. אנונימי הגב

    שלום!
    המליצו לי על שמירת תזונה כטיפול באקנה, ולכן אני נמנעת מלאכול קמח לבן, במקומו אני משתמשת בכוסמין לבן.
    אשמח לדעת אם זה כדאי או שעדיף לי להשתמש בכוסמין מלא.
    תודה רבה!

  7. שחר סמיט הגב

    שלום לך.
    כמו שכתבתי במאמר –
    קמח כוסמין לבן הוא כמו קמח חיטה לבן.
    המלצתי באופן כללי היא למזונות מלאים. גם דגנים וקמחים.
    ולכן ממליצה על כוסמין מלא. ולא על כוסמין לבן.
    לבריאות

  8. אילה הגב

    שחר שלום.הרגע שלחתי לך שאלה, לא מוצאת אותה אז אכתוב שוב.משום מה אני כבר למעלה משנה משתמשת בכוסמין 80.פעם כתבתי לך שהמלא ,יוצר לי יציקה באפיה ואמרתי לך שאני עוברת ל80 .כך אני עושה כבר בהתמדה זמן רב.מבחינת ההשמנה זה ממש עקרוני? כבר קניתי בשבוע שעבר קמח של שדות מנופה שכתוב עליו סיבים תזונתיים,וגם של בר ולחם..תכלס,עד פסח אני עם זה. האם זה ממש עקרוני(מצד ההשמנה..) באפיה?

  9. מיכל הגב

    יש דבר כזה קמח כוסמין ירוק? או רק בכוסמת?
    תודה.

    • שחר סמיט הגב

      שלום מכיל,
      הכוסמין איננו קלוי, כמו הכוסמת (החומה).
      כוסמין , כמו חיטה ושיפון ושיבולת השועל – נטחן כמות שהוא, כגרגר
      בכוסמת יש את הירוקה ואת החומה, שהיא למעשה קלויה.

      בהצלחה ולבריאות,
      שחר

השארת תגובה

בואי,
תבחרי מתנה!

גלילה לראש העמוד

איך להתגבר על אוכל מפתה

איך להתגבר על אוכל מפתה

איך להפסיק ליפול למתוקים ולפחמימות? מלאי את הפרטים ואשלח לך את ההדרכה שלי: איך לעמוד מול פיתויים

אני מאשרת קבלת מיילים בהמשך.

מתנה - רשימת הקניות

רשימת הקניות שתסדר עבורך את הקניות הבאות – בלב שקט שהכל בריא ומזין!

מתנה - המזונות שיעזרו לך לרדת במשקל

המזונות שיעזרו לך לרדת במשקל

אני מאשרת קבלת מיילים בהמשך.

דילוג לתוכן