טופו וירקות אפויים
טופו. זה לא כזה מסובך כמו שחושבים.
וזה לא לטבעונים בלבד.
ו – ממש פשוט ונח וקל להכין ממנו מנות טובות ומשביעות
והוא נמצא היום ב-כ-ל סופר ומכולת.
אז בהחלט שווה להכיר ולהתנסות איתו.
מה זה בכלל טופו?
הטופו הוא מעין סוג של גבינה מ"חלב" סויה.
מיוצר באופן ששומר על ערכים התזונתיים
ונחשב מוצר סויה טבעי.
יש לו ערך חלבוני איכותי, מכיל סידן וברזל,
הוא קל לעיכול, זמין ונח לשימוש.
מומלץ לאכול סויה?
הטופו סבל שנים (ואולי עוד סובל) מסטיגמות ודעות קדומות…
בעיקר כי הוא חלק ממשפחת מוצרי הסויה.
אבל היום כבר ידוע ומעוגן במחקרים מבוססים
ומוצהר גם על ידי גופי בריאות ותזונה רשמיים
שצריכת סויה, כחלק מתזונה מאוזנת ונכונה, נחשבת בטוחה בכל שלבי החיים,
כולל ינקות, ילדות והתבגרות, ומתאימה כמובן גם לנשים.
והיא אפילו יכולה להיות יתרון במצבי בריאות שונים כמו סרטן השד, הערמונית ורירית הרחם,
ובמקרים של מחלות לב וכלי דם.
מוצרי הסויה שלגביהם מדובר הם אלו הטבעיים או המעובדים באופן מינימלי
כמו אדממה, משקה סויה ללא תוספת סוכר, טמפה (תוצר סויה מסורתי) וכמובן טופו.
ואפשר להנות מהם במידה הטובה, כחלק מאכילה מגוונת של קטניות.
למה דווקא טופו?
החיסרון הגדול של הטופו הוא גם היתרון הנהדר שלו:
אין לו טעם ו- יש לו מרקם של ספוג.
מה שאומר שכל תיבול שניתן לו יתקבל על ידי הטופו בשמחה.
ולכן את הטופו מתבלים היטב וחשוב להשרות אותו במשרה עשיר בטעמים
כדי שתתקבל לנו מנת טופו טעימה.
(כדאי להדגיש שהוא אכיל גם ללא בישול או אפייה וגם ללא תיבול
רק שאז הטעם שלא הרבה פחות מוצלח…)
גרסת הטופו האהובה עליי זו האפויה בתנור.
עם מלא ירקות מסביב.
זו גם מנה מאד מהירה וקלה להכנה.
סוג של אנטיפסטי עם קוביות טופו מתובלות היטב.
אפשר להכין כמנה לצהריים, לארוחת ערב
או כמנה צמחונית/טבעונית וחגיגת לשבת.
איפה מוצאים טופו?
בכל סופר. במקררים של מוצרי החלב.
יש טופו בטעמים טבעיים ויש גם כאלו
עם תיבול כמו בזיליקום או קצת חריף.
ממליצה בתור התחלה ללכת על הטופו הרגיל
ולתבל בבית במה שאוהבים.
טופו וירקות אפויים
מצרכים:
- חבילת טופו (300 גר') מסוננת מנוזלים
למשרה:
- 2 כף שמן זית
- 2 שיני שום כתושות
- 3 כף רוטב סויה טבעי
- כפית חומץ בלסמי (אם אוהבים)
- כף מיץ לימון טרי
- אם אוהבים חריף: כפית עריסה
- אם רוצים טעם מתקתק: חצי כפית דבש/סילאן
לירקות (מה שטעים. וזו ההצעה שלי):
- חציל בינוני וקל, על קליפתו, חתוך לקוביות של 2 ס"מ
- 2 קישואים בינוניים ומוצקים, כנ"ל
- קולורבי בינוני, קלוף וחתוך כנ"ל
- 2 כוסות קוביות דלעת
- 3 כוסות שעועית ירוקה קפואה
- בצל סגול, חתוך לפיסות גדולות
- 2 בצלים לבנים, כנ"ל
- תיבול: 2 כף שמן זית, מלח ופלפל ע"פ הטעם, מעט פפריקה מתוקה/חריפה, מעט כורכום וכמון
- לקישוט: 3-4 כפות פטרוזיליה או כוסברה קצוצה
גיוונים ועוד אפשרויות:
- תפרחות ברוקולי/ כרובית קפואות
- פטריות שמפניון קטנות, חיות ושלמות
- עגבניות שרי
- גזר פרוס לעיגולים
- גמבה ופלפלים בצבעים חתוכים לרצועות/קוביות
- בטטה/דלורית/סלק
- וכל ירק נוסף אחר ואהוב שרוצים – ישתלב פה טוב
הכנה:
- חתוכים את הטופו לקוביות בינוניות (בגודל 2 ס"מ) ומכניסים לקופסה בגודל מתאים
- מערבבים היטב היטב את כל חומרי המשרה ויוצקים על הטופו שבקופסה.
משרים לפחות לרבע שעה.
(ממליצה לתת לטופו כמה שעות במשרה זה ייתן לו טעם מעולה) - חותכים את הירקות לקוביות ומכניסים לקערה גדולה
- מתבלים בשמן הזית והתבלינים, מערבבים טוב-טוב
- מוסיפים את קוביות הטופו והמשרה שנותר בקופסה ומערבבים שוב
- מרפדים בנייר אפיה את התבנית הגדולה של התנור ומעבירים אליה את קוביות הירק והטופו
- אופים על טורבו, 180 מעלות, למשך כ 25 דקות (תלוי ומשתנה מתנור לתנור)
ועד שהירקות רכים וקריספיים
טיפ שלי:
מכינה את המשרה ואת הטופו החתוך ערב קודם ומשאירה אותם לנוח במקרר בקופסה הסגורה.
ואז ביום שרוצה להכין את המנה הטופו כבר מתובל ומוכן לשילוב עם הירקות.
טופו במשרה כזה יכול להחזיק גם כמה ימים.
עוד עצות ושיטות לבישול מהיר
ומתכונים מעולים לאמהות עסוקות
שרוצות לאכול בריא ולרדת במשקל:
בתוכנית "בריאה"
תוכנית ליווי דיגיטאלית לנשים ואמהות
לאיזון האכילה ולהרזייה בריאה.
כל הפרטים והמבצע על התוכנית הקרובה –
כאן: תוכנית "בריאה"