פיתות מקמח כוסמין מלא
אחד הדברים הכי טעימים
זה…
פיתות טריות מהתנור.
ועוד יותר טעים
אם הכנת אותן בעצמך
מקמח כוסמין מלא
וזה אפילו עוד יותר טעים אם הילדים שלך התלהבו מזה
אפילו הילד שתמיד לא אוהב כלום – הפעם אוהב
והם גם ביקשו לקחת לבית ספר
וביקשו שתכיני עוד, מחר.
וזה טעים מאד מאד כשהם אומרים שזה טעים מאד ושזה יצא לך ממש מוצלח
ושאת את אופה מעולה
ובכלל שאת אמא נפלאה…
ובכלל שאת אמא נפלאה…
זה – הכי טעים בעולם! 😉
אני אגלה פה שאני ממש לא אוהבת לאפות
ולא חובבת התעסקות בבצקים.
יש לי חרדות מכל מה שהוא מעבר לעוגה בחושה.
ובצקי שמרים זו בכלל לא המחלקה שלי.
אבל מה לעשות…
הם ביקשו וביקשו ורמזו ואמרו והתחננו
והיו לי תירוצים וסיבות בשפע
אבל בסוף לא הייתה לי ברירה.
הם קנו לי ליומהולדת סיר פיתות חשמלי.
שכל מה שצריך עשות זה רק להכניס לתוכו את הבצק – ויוצאת לך פיתה!
ככה בן ה 11 הבטיח לי.
והאמת, זה נכון בהחלט!
כל מה שצריך לעשות זה רק
ללוש בצק, היטב היטב, להתפיח,
לקרוץ כדורים ולהתפיח גם אותם
ואז לרדד מכל כדור פתוח פיתה דקה, אבל לא מידי,
ולהתפיח גם אותה.
ואז רק להכניס את הבצק למכשיר- ויוצאת פיתה תפוחה וטרייה.
זה באמת הרבה מעבר למה שאני לרוב מוכנה להשקיע במטבח.
אבל קבלתי מתנה. והבנתי את הרמז…
והכנתי.
וזה יצא כל כך מוצלח!!!
הבצק פשוט להפליא.
שלבי ההכנה גם פשוטים.
זו התעסקות.
אני לא מסתירה את זה ואת צריכה בשביל זה זמן.
אבל זה לא שעות רצופות ולא לכלוך ובלאגן והעיקר
זה שווה מאד –
שווה שהילדים אוכלים פיתות איכותיות ממרכיבים משובחים
שווה לשמוע את השקט הזה כשכולם יושבים בשולחן ואוכלים
ונהנים
שווה שהבית מלא ניחוח מאפה טרי
שווה שמחר ייקחו לבית הספר מאפה בייתי.
זה מאד שווה.
אז רוצה מתכון? הנה!
פיתות קמח כוסמין מלא
מצרכים:
(ל 22 פיתות ביס)
(ל 22 פיתות ביס)
- 1 ק"ג קמח כוסמין מלא
- 2 כפות שמרים יבשים
- 2 כף סוכר
- כף מלח
- 3 עד 3 וחצי כוסות מים פושרים חמימים
(הערה: לפעמים כתלות בסוג הקמח, צריך עוד מעט מים. אז אפשר להוסיף עוד קצת. אבל הבצק ממש לא צריך להיות נוזלי! חייב להיות נח מאד לעבודה ולא דביק כלל!)
הכנה:
- לערבב קמח עם סוכר ומלח והשמרים
- להוסיף את המים – 3 כוסות
- ואם יש צורך אז להוסיף בהמשך הלישה עוד מעט כל פעם.
- ללוש היטב. היטב . היטב. רצוי במיקסר עם וו לישה.
אבל אפשר בהחלט גם ביד. ללוש טוב!! 8-10 דקות.
הערה חשובה: בפיתות לא שמים שמן!!! אפילו לא קצת!! זה גורם להן להתייבש אחרי האפייה.
אז הבצק קצת כבד כזה. אבל זה בסדר גמור!
אפשר למרוח כ 2 כפות שמן זית על הבצק לפני ההתפחה.
אני לא שמתי ויצא לי נהדר. - לתת לבצק לנוח, לפתוח ולהכיל את נפחו. כשעה.
- לפרוס על השיש מפת כותנה נקייה. על חצי ממנה נניח את הפיתות וחצי צריך לכסות אותן.
- לקרוץ כדורים בגודל של קלמנטינה (בינונית כזו 🙂 ) לגלגל היטב ולהניח על מפת כותנה נקייה, במרווחים זה מזה.
לאחר מכן לכסות במפה. להתפיח כ 30-45 דקות. - לרדד כל כדור תפוח במערוך, לפיתה קטנה, עגולה, בעובי של כ 1/2 ס"מ. או קצת פחות. לא דק מידי ולא עבה.
כשהן דקות במידה הנכונה נוצר בהן כיס אוויר באפייה וזו ממש פיתה אמיתית!
להניח כל בצק מרודד חזרה על המפה ולכסות שוב ולהתפיח שוב לעוד כחצי שעה. - לחמם מכשיר לאפיית פיתות (גריל חשמלי) או מחבת איכותית. כשחם – להניח את הבצק על המשטח ולסגור את מכסה המכשיר. לחכות כחצי דקה או קצת יותר – עד שהפיתה מתנפחת ומוזהבת מעט – להפוך לעוד כמה שניות ולהוציא.
- באפייה במחבת – לבחור מחבת שטוחה (כמו של פנקייק/קרפים) ואיכותית. על אש חזקה. כשהיא חמה. להניח עליה פיתה או שתיים ולחכות שיהיו בועות קטנות באמצע הפיתה – ואז להפוך! זה לוקח כ 30 שניות.
עוד אפייה של 30 שניות. ושוב להפוך לכמה שניות. וזהו! - להוציא את הפיתה עם תרווד טפלון להניח בכלי מרופד במגבת נקייה ולכסות את הפיתות עם מגבת.
זה שומר על הלחות ונותן להן רכות נהדרת!
לבריאות!
שחר
11 תגובות
תודה לך על המתכון. אני צריכה עוד מתכונים לפסח. אני טבעונית ואשכנזייה אז אסור לי קטניות את יכולה לעזור לי בבקשה תודה רבה
באיזה גודל כוס אתה משתמש למים?
הבצק יצא לי דביק.
משתמשת בכל המתכונים בספל מדידה בנפח של 250 מל
יצא לי מעולה!!
תודה רבה!!
יופי! שמחה לקרוא! לבריאות
היי, האם אפשר להקפיא את הפיתות?
שלום אופיר,
בהחלט אפשר.
לצנן היטב, לעטוף היטב, ב 2 שכבות – ולהקפיא.
להשתמש תוך חודש-חודשיים.
לבריאות,
שחר
יצא לי דביק מאוד (עשיתי חצי כמות) , אז הוספתי עוד קצת קמח. בסופו של דבר לא הצליחו הכיסים בכלל. מכל הכמות רק 2 התנפחו לכיס. היכן יכולה להיות טעות?
תודה
שלום יוליה,
כדי לייצר "כיס" הבצק חייב לקבל מכת חום חזקה.
תנור או מחבת לא חמים זו סיבה נפוצה לכך שהפיתות לא תופחות ולא פותחות כיסים.
לבריאות,
שחר
תודה על המתכון.
יש לי בעיה- החור של הפיתות לא יוצא באמצע. תמיד יש צד אחד עבה והצד השני ממש דק ולפעמים נקרע.
יש לך טיפים לנושא הזה?
שלום עדי,
לבריאות!
כמו שכתבתי במתכון –
אני ממש לא מתמחה באפייה וגם לא חובבת אפיה.
אז צר לי אבל אין לי טיפים לעניין זה.
שחר