פלאפל אמיתי ובייתי
פלאפל – כל כך טעים… כל כך ישראלי…
להכין פלאפל זה באמת גם קל וגם מהיר ועם השקעה לא רבה הוא יצא לכם נהדר.
נכון, זה נשמע ממש טרחה גדולה… רק נשמע! בפועל זה כמה שלבים, אבל בסוף יש לכם ארוחה מפנקת לכל המשפחה. וכשתכינו פעמיים שלוש כבר תיהיה לכם טכניקה – ואז זו ממש משימה פשוטה.
נכון, צריך להשרות את החומוס… אבל זו באמת מלאכה פשוטה: רק לשפוך גרגרים אל תוך קערת מים גדולה ולתת לה לעמוד כל הלילה. מכוסה. לא צריך לשמור עליה – הולכים לישון, ובבוקר יש לכם גרגרים תפוחים. מסננים ושוב משרים במים נקיים וחדשים (סה"כ צריך כ- 12 שעות) – הפעם שימו במקרר. וכשתחזרו מהעבודה יש לכם גרגרים נאים ומוכנים.
עכשיו זה כבר כלום עבודה: רק לזרוק הכל מעבד מזון (חובה!! אם אין, לקנות! ועד אז לוותר על הכנת פלאפל… ) עם עוד ירוקים ושאר חומרים טובים – ולהפוך להיות ארוחת הערב הישראלית והכייפית שלכם.
נכון, צריך לטגן… אבל אפשר בהחלט גם לאפות. אני ממש לא חובבת טיגונים (גם מצד הבריאות, אבל לא פחות גם מצד ה… איך לומר בעדינות? עצלות?… טיגון, של כל דבר, מחייב אותי להצמד לסיר או למחבת ולהשגיח שלא יעונה לאוכל כל רע בשמן הרותח… ואת זה אני ממש לא אוהבת לעשות! ממש!!!) .
אז הפתרון הנח והבריא ביותר הוא לאפות את הכדורים. הפתרון הטעים ביותר הוא לטגן…
אחת לזמן כשאני מכינה פלאפל – אופה חצי ומטגנת את המחצית השנייה. ואלו תמיד הכדורים שנחטפים ראשונים!
השאר יהיו אפויים ויאכלו גם הם בשמחה, כשהם זקוקים יותר לתמיכת הטחינה והסלט הקצוץ קטן.
עוד טיפ חשוב לגבי האפייה:
להוסיף לעיסה שהולכת לתנור עוד כ 1/4 כוס שמן זית, ולשמן בנדיבות (!!!) גם את נייר האפייה וגם את הכדורונים. זה פשוט משדרג טעם, ועדיין כלום בכמויות השמן שהיו נוספות בטיגונים.
פלאפל! שבאמת שווה את כל ההכנה!
המצרכים: (לבערך 35 כדורים)
- 2 כוסות (לפני ההשרייה) גרגרי חומוס יבש מזן קטן, מושרים במים לכ-12 שעות (כמו שהסברתי בפתיחה)
- חצי בצל גדול
- 5 שיני שום קלופות
- חצי צרור פטרוזיליה
- חצי צרור כוסברה – שימו! גם אם כוסברה היא לא אהבת חייכם. לא יהיה לה זכר בפלאפל המוגמר שלכם!
- פרוסת לחם ישנה קרועה לחתיכות (מקפיאה לי שאריות לחמניות כוסמין שלי – שבדיוק מתאימות לכאלו משימות!)
- תבלינים: כפית פפריקה, 2 כפיות כמון, כפית פלפל שחור, כפית מלח
- מים קרים – לפי הצורך. אבל לא יותר מחצי כוס.
- כף זרעי שומשום.
- 2 כפיות אבקת סודה לשתייה – מוסיפים רק בסוף! שימו לב בהוראות ההכנה.
- לבחירה: שמן – לטיגון עמוק . או 1/4 כוס שמן זית בעיסה ועוד שמן למריחה – לאפייה בתנור.
אופן ההכנה:
- שוטפים ומסננים את גרגרי החומוס ומכניסים למעבד מזון עם הירק, השום, הבצל והתבלינים, עם פרוסת הלחם ומעבדים עד לקבלת מרקם משחתי גס ולח. מוסיפים קצת מים לקבלת מרקם משחתי ורך – אך לא מיימי!
- מעבירים לקערה, מוסיפים את השומשום ומערבבים היטב. כדאי לטעום את התערובת והטעם צריך להיות עז יותר מהתוצאה הסופית.
- מכסים ומניחים בצד (הכי טוב במקרר) לחצי שעה (ומניסיון יכול לחכות גם כמה שעות…)
- מוציאים מהקירור ועכשיו מוסיפים את הסודה לשתייה ומערבבים היטב.
- אם מטגנים: מחממים שמן (המלצה שלי: שמן זרעי ענבים) בסיר מתאים. מחילים בנסיון של כדור אחד: מגלגלים, מטגנים וטועמים (זהירות! לתת לו קצת להתקרר!). אם יש צורך תקנו טעמים של העיסה. והמשיכו ליצור כדורונים ולטגנם.
- אם אופים: משמנים היטב בשמן זית נייר אפייה (לא שכחתם להוסיף גם שמן זית לעיסה, נכון?!) וצרים כדורים יפים, ומצפים אותם בנדיבות. אופים על 180 מעלות למשך כ 20 דקות. כדאי לטעום אחד ולוודא שהוא מוכן – ואז להחליט לגבי כל השאר.
להגיש בליווי טחינה ירוקה ועם סלטים טריים וטובים (אחד ישראלי קצוץ דק-דק – חובה!)
בתאבון!!!!